Aventura de 100 de ani a hotelului din Bucuresti: poezie, mister si drama!

Rezerva o camera acum

2012

Investitia companiei de imobiliare Hercesa, cu mai mult de 35 de ani de experienta in domeniu, revitalizeaza simbolul unui elegant edificiu si astfel cel mai indragit hotel din Bucuresti se intoarce la viata.

Deschidere Hotel Cismigiu

1999

Se lanseaza celebrul cantec “Hotel Cismigiu” avand la baza tragedia care a avut loc in casa liftului.Compus de Vama Veche acesta este un cover inspirat de hit-ul “Hotel California” de Eagles.

Melodie Hotel Cismigiu

1995

Cladirea este inchisa din cauza conditiilor mizere.

Inchidere cladire Cismigiu

1990

Hotelul devine caminul studentilor de la Academia de Teatru si Film care isi traiesc dragostea si tragediile in conditii mizere.

ATF Bucuresti

1980-1990

Reparatiile neglijente si fondurile insuficiente afecteaza iremediabil cladirea si apar probleme legate de lipsa electricitatii sau a apei in camere.

Cladirea veche a hotelului

1965

Pana in anul 1985, cand va fi inchis datorita degradarii, hotelul Cismigiu isi traieste ultimii ani din perioada comunista.

In restaurantul sau putea fi ascultat regretatul cantaret  Aurelian Andreescu, iar printre oaspetii hotelului s-au aflat scriitorul I. D. Sarbu, istoricul Alexandru Zub, cantaretul Gil Dobrica...

 

Galerie foto:

Numele hotelului CismigiuNumele hotelului CismigiuNumele hotelului Cismigiu

Hotelul Cismigiu si-a primit numele dupa parcul din apropiere, unde, cu 100 de ani inainte se instalase prima cismea din Bucuresti, iar șeful lucrărilor peste cișmelele orașului era numit și "marele cișmigiu".

 

Numele hotelului Cismigiu

1948

Tot  „6 Martie” devine si Bulevardul ”Elisabeta”, pana in anul 1965, cand isi schimba din nou denumire in  „Gh.Gheorghiu-Dej”, iar fostul Palace Hotel devine... Hotel Cismigiu.


Celebrul cinematograf din perioada interbelica, Bulevard Palas, de la parterul Palace Hotel, nu scapa nici el de „botezul” comunist, devenind Cinema „Timpuri Noi”.

O exceptie fericita o va face Beraria Gambrinus, care isi va pastra numele neschimbat (caz rarisim in perioada proletcultista comunista) pana in 1995, cand a fost scoasa din uz impreuna cu Hotelul Cismigiu.

Galerie foto:

Palace Hotel si Beraria GambrinusPalace Hotel si Beraria Gambrinus

Instituirea regimului comunist in Romania isi pune amprenta nefasta si asupra Palace Hotel: acesta este nationalizat si i se schimba denumirea din „Palace” in „6 Martie”, data instaurarii guvernului dr. Petru Groza (1945), primul guvern comunist al Romaniei.

 

Palace Hotel si Beraria Gambrinus

1944

Este refacut ulterior, dar din pacate fara frumoasele cupole specifice stilului arhitectural de la inceputul secolului.

Galerie foto:

Istoricul hoteluluiIstoricul hotelului

In timpul bombardamentelor anglo-americane asupra Bucurestiului din aprilie-mai, o bomba cade pe acoperisul Palace Hotel, distrugandu-l.

Istoricul hotelului

1941

Caragiale, cu şorţul alb legat peste mijloc, îşi servea chiar el clienţii, ca să-i poată tachina cu umorul său sarcastic. Musafirii Gambrinus-ului erau gazetarii de la Universul şi Adevărul, plecaţi la vînătoare de ştiri şi cancanuri, actorii de la Naţional sărbătorind vreo premieră, unii scriitori – un mediu numai bun pentru „nenea Iancu“.


Chiar si dupa plecarea lui Caragiale la Berlin in 1905, beraria Gambrinus ramane locul de întâlnire al oamenilor din lumea teatrală, gazda unor spectacole de jazz, dar şi a celor date de tarafuri lăutăreşti celebre.


Cladirea de pe strada Campineanu a fost daramata prin 1940, intrerupand astfel istoria plina de povesti a berariei Gambrinus. Ea va fi reluata in august 1941, odata cu deschiderea luxoasei berarii la parterul Palace Hotel, pe locul fostei franzelarii Otto Gagel.
 

Galerie foto:

Caragiale si Gambrinus BucurestiCaragiale si Gambrinus BucurestiCaragiale si Gambrinus BucurestiCaragiale si Gambrinus BucurestiCaragiale si Gambrinus Bucuresti

Se deschide la parterul Palace Hotel celebra Berarie Gambrinus, de catre un anume Naumescu, continuand traditia de peste 40 de ani a renumitei berarii a lui Caragiale.
Marele dramaturg  luase in 1901 in comandita renumita berarie Gambrinus, aflata inca din 1897 in casa Mandy de pe strada Ion Campineanu 4, langa Teatrului National.

Caragiale si Gambrinus Bucuresti

1926

La Palace Hotel locuieste pentru un timp marele poet Ion Barbu, impreuna cu sotia sa, Gerda Barbilian.

Poetul Ion Barbu

1920-1930

Alaturi de cinematograf, in spatii cu vitrine generoase, functionau bodega Vega, drogheria Naum Toma & Co., libraria „Anticaria”, cofetaria Grigoriu si, pe coltul spre str.Brezoianu, franzelaria Otto Gagel, pe locul pe care se va deschide in 1941 Beraria Gambrinus.

Galerie foto:

Cinematograful CismigiuCinematograful CismigiuCinematograful CismigiuCinematograful Cismigiu

Bulevardul Elisabeta devine un fel de Broadway bucurestean, aici fiind, cu firme mari luminoase, una langa alta, mari sali de cinematograf, unele dintre ele existand si astazi.

Palace Hotel nu ramane mai prejos si la parterul sau gasim Cinematograful Palace, ulterior denumit Bulevard Palas. Acesta functionase pana atunci la nr.12, in cladirea Hotelului Mircea de pe acelasi bulevard.

Cinematograful Cismigiu

1916-1918

La putin timp dupa aceea, pe Palace Hotel se arboreaza drapelele albe cu crucea rosie, acesta fiind transformat in Centrul pentru Ranitii Razboiului.

Galerie foto:

Tramvai cu caiTramvai cu caiTramvai cu caiTramvai cu cai

In timpul Primului Razboi Mondial, dupa ocuparea Bucurestiului de catre armata germane, Comandamentul Militar Imperial German se instaleaza in sediul Primariei Capitalei de pe bulevardul Elisabeta, in imediata apropiere a hotelului Palace.

Tramvai cu cai

1913

Dotarile si serviciile oferite satisfaceau cele mai exigente asteptari: sala de baie in apartamente, Sali de lectura si de corespondenta, bar si sala de billiard engleza si franceza, restaurant cu galerie superioara (unde mai tarziu se va deschide Beraria Gambrinus), bucatarie frantuzeasca si romaneasca, telefon in fiecare camera, concerte simfonice la orele de masa, omnibus-automobil la toate trenurile s.a.

Un candelabru somptuos ilumina lobby-ul, o scara monumentala asigura, pe langa cele doua lifturi, accesul la mezanin, iar in camera existau decoratiuni cu foite de aur.


Directorul hotelului era George Fabris, fost “Director al Serviciului Apartamentelor si Voiagelor M.S.Regelui Leopold I (al Belgiei) si a diferite mari hoteluri europene”.

Personalul era adus in majoritate din tari apusene si vorbea, de la bucatar la camerista, limba franceza, germana sau engleza, in saloanele hotelului rar auzindu-se limba romana.

La receptie, oaspetii care se inregistrau completand  frumoase hartii cu antet, erau serviti cu delicatesuri de ciocolata Berindei si alte produse ale Cofetariei Regale Nae Draghiceanu, fost elev si colaborator al Casei Capsa.

Galerie foto:

Palace HotelPalace HotelPalace HotelPalace Hotel

Palace Hotel isi deschide portile, fiind cel mai modern hotel din aceasta parte a Bucurestiului. Cu cele 200 de camere ale sale, reprezenta unul din cele mai grandioase hoteluri ale orasului.

Palace Hotel

1912

Inginer cu studii la Paris, Pissiota va concepe structura de rezistenta a cladirii, lasandu-i varului sau, arh. Arghir Culina, partea de conceptie si organizare a hotelului. Culina proiectase Hotelul Luvru (actual Capitol) de pe Calea Victoriei si ulterior anului 1912 va proiecta Hotelurile Negoiu, Union si Ambasador.

Din punct de vedere architectural, Palace Hotel este construit in stil eclectic, cu elemente neoclasice si Art Nouveau, specific curentului Anul 1900 raspandit in Europa la inceputul secolului 20.

Arghir Culina proiecteaza planul hotelului in forma de U, specific hanurilor si locuintelor de tip urban, care permite curti de lumina si gradini verzi.
 

Galerie foto:

Hotel AmbasadorHotel AmbasadorHotel AmbasadorHotel AmbasadorHotel AmbasadorHotel Ambasador

Nicolae Pissiota construieste unul din cele mai impozante hoteluri din Bucurestii acelor ani: PALACE HOTEL.

 

Hotel Ambasador

Vezi mai mult

1911

 

Acesta il va vinde inginerului Nicolae Nacu Pissiota, macedo-roman nascut in 1860 la Hrupiste – Grecia si stabilit in Romania.

Galerie foto:

Sigmund PragerSigmund Prager

Terenul pe care se va construi Palace Hotel (devenit dupa 1948 Hotel Cismigiu), incadrat intre Hotel Astoria si si Cinema Clasic , era in proprietatea blanarului Sigmund Prager.

 

Sigmund Prager

1888-1891

In timpul primariatului lui Pache Protopopescu se traseaza marele bulevard Est-Vest  care lega Oborul de Cotroceni, palatul Cotroceni fiind resedinta de vara a regelui Carol I. Portiunea dintre bulevardul Academiei si Mihail Kogalniceanu a primit numele Reginei Elisabeta.

Bd Regina Elisabeta

1884-1886

 

Cladirea viitorului Cinema Bucuresti (1884), Casa Dotatiunii Oastei (ulterior Hotel Astoria), la intersectia cu Brezoianu spre gradina Cismigiu (1884-1885) si Palatul Eforiei Spitalelor Civile (actual Primarie a sectorului 5) (1888-1891).

Galerie foto:

Gradina Cismigiu

Se construiesc pe Bulevardul Elisabeta primele cladiri moderne, rezultat al influentelor occidentale si a tendintelor de modernizare.

 

Gradina Cismigiu

1856

Pe locul actualului Hotel Cismigiu locuia Samesu Dumitrache, avand-o ca vecina pe “Bibica Roseti”.
La acea vreme,  zona dintre Cercul Militar National si gradina Cismigiu era acoperita de gradini intinse, cu case razlete.

Contact

Telefon: 0040 314 03 05 00
Fax: 0040 314 03 05 10
E-mail: [email protected]
Bd Regina Elisabeta 38, 050017, Bucuresti

Date comerciale

Hercesa Vivenda SRL
Registrul Comertului: J40/11030/2008
C.U.I.: RO24093414
Adresa: Str. Baia de Arama, Nr 1. Camera 1, sect 2, Bucuresti
Banca: BRD SMCC
Cont: RO63 BRDE 450S V498 1218 4500
Autoritatea Nationala Pentru Turism:
Certificat de Clasificare nr. 27218
Brevet nr. 1754p / 05.05.2004

 • Hotel Cismigiu vedere laterala
  Hotel Cismigiu vedere laterala
 • Fatada cladire hotel
  Fatada cladire hotel
 • Cladire hotel colt cu Brezoianu
  Cladire hotel colt cu Brezoianu
 • Intrare Institutul Cervantes
  Intrare Institutul Cervantes
 • Vedere hotel noaptea
  Vedere hotel noaptea
 • Hotel Cismigiu fatada- bulevard
  Hotel Cismigiu fatada- bulevard
 • Intrarea hotel interior
  Intrarea hotel interior
 • Detaliu arhitectura hotel
  Detaliu arhitectura hotel
 • Detaliu arhitectura cladire hotel
  Detaliu arhitectura cladire hotel
 • Detaliu balcon hotel
  Detaliu balcon hotel
 • Detaliu arhitectura fatada hotel
  Detaliu arhitectura fatada hotel
 • Lobby Hotel Cismigiu
  Lobby Hotel Cismigiu
 • Receptie Hotel Cismigiu
  Receptie Hotel Cismigiu
 • Sala conferinte si evenimente Cismigiu
  Sala conferinte si evenimente Cismigiu
 • Apartament Hotel Cismigiu
  Apartament Hotel Cismigiu
 • Amfiteatru pentru evenimente in centrul orasului
  Amfiteatru pentru evenimente in centrul orasului
 • Fatada originala
  Fatada originala

Inchide