HOTEL CIȘMIGIUPoezie, mister și dramă!

Istoria edificiului

Hotelul Cișmigiu 4* are o istorie lungă și un milion de povești de spus. Descoperă detaliile legendare care l-au făcut celebru în oraș.

1856

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2023/11/image-15.png

Înainte de a fi hotel

Pe locul actualului Hotel Cișmigiu locuia Sameșu Dumitrache, având-o ca vecină pe “Bibica Roseti”. La acea vreme, zona dintre Cercul Militar National și grădina Cișmigiu era acoperită de grădini întinse, cu case răzlețe.

1884

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2023/11/image-16.png

Primele clădiri moderne pe bulevard

Se construiesc pe Bulevardul Elisabeta primele cladiri moderne, rezultat al influențelor occidentale și a tendințelor de modernizare. Clădirea viitorului Cinema București (1884), Casa Dotațiunii Oastei (ulterior Hotel Astoria), la intersecția cu Brezoianu spre grădina Cișmigiu (1884-1885) și Palatul Eforiei Spitalelor Civile (actual Primarie a sectorului 5) (1888-1891).

1888

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2023/11/image-17.png

Bulevardul Regina Elisabeta

În timpul primariatului lui Pache Protopopescu se trasează marele bulevard Est-Vest care lega Oborul de Cotroceni, palatul Cotroceni fiind reședința de vară a regelui Carol I. Porțiunea dintre bulevardul Academiei și Mihail Kogălniceanu a primit numele Reginei Elisabeta

1911

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2023/11/image-18.png

Terenul noului hotel

Terenul pe care se va construi Palace Hotel (devenit dupa 1948 Hotel Cismigiu), încadrat între Hotel Astoria și Cinema Clasic, era în proprietatea blănarului Sigmund Prager. Acesta îl va vinde inginerului Nicolae Nacu Pissiota, macedo-român născut în 1860 la Hrupiste – Grecia și stabilit în România.

1912

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2023/11/image-19.png

Nicolae Pissiota, inginerul hotelului

Nicolae Pissiota construiește unul din cele mai impozante hoteluri din Bucureștii acelor ani: PALACE HOTEL. Inginer cu studii la Paris, Pissiota va concepe structura de rezistență a clădirii, lăsându-i vărului sau, arh. Arghir Culina, partea de concepție și organizare a hotelului. Culina proiectase Hotelul Luvru (actual Capitol) de pe Calea Victoriei și ulterior anului 1912 va proiecta Hotelurile Negoiu, Union și Ambasador. Din punct de vedere architectural, Palace Hotel este construit în stil eclectic, cu elemente neoclasice și Art Nouveau, specific curentului Anul 1900 răspândit în Europa la începutul secolului 20. Arghir Culina proiectează planul hotelului în formă de U, specific hanurilor și locuințelor de tip urban, care permite curți de lumină și grădini verzi.

1913

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2023/11/image-20.png

Palace Hotel

Palace Hotel își deschide porțile, fiind cel mai modern hotel din această parte a Bucureștiului. Cu cele 200 de camere ale sale, reprezenta unul din cele mai grandioase hoteluri ale orașului. Dotările și serviciile oferite satisfăceau cele mai exigente așteptări: sala de baie în apartamente, săli de lectură și de corespondență, bar și sala de billiard engleză și franceză, restaurant cu galerie superioară (unde mai târziu se va deschide Beraria Gambrinus), bucătărie franțuzească și românească, telefon în fiecare cameră, concerte simfonice la orele de masă, omnibus-automobil la toate trenurile s.a. Un candelabru somptuos ilumina lobby-ul, o scară monumentală asigura, pe lângă cele doua lifturi, accesul la mezanin, iar în cameră existau decorațiuni cu foițe de aur. Directorul hotelului era George Fabris, fost “Director al Serviciului Apartamentelor și Voiagelor M.S. Regelui Leopold I (al Belgiei) și a diferite mari hoteluri europene”. Personalul era adus în majoritate din țări apusene și vorbea, de la bucătar la cameristă, limba franceză, germană sau engleză, în saloanele hotelului rar auzindu-se limba română. La recepție, oaspeții care se înregistrau completând frumoase hârtii cu antet, erau serviți cu delicatesuri de ciocolată Berindei și alte produse ale Cofetăriei Regale Nae Drăghiceanu, fost elev și colaborator al Casei Capșa.

1916

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/hotel-cismigiu-centrul-pentruranitii-razboiului-in-1916.png

București în Primul Război Mondial

În timpul Primului Război Mondial, după ocuparea Bucureștiului de către armata germane, Comandamentul Militar Imperial German se instalează în sediul Primăriei Capitalei de pe bulevardul Elisabeta, în imediata apropiere a hotelului Palace. La puțin timp după aceea, pe Palace Hotel se arborează drapelele albe cu crucea roșie, acesta fiind transformat în Centrul pentru Răniții Războiului

1920

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/broadway-bucurestean.png

Un fel de Broadway bucureștean

Bulevardul Elisabeta devine un fel de Broadway bucureștean, aici fiind, cu firme mari luminoase, una lângă alta, mari săli de cinematograf, unele dintre ele existând și astăzi. Palace Hotel nu rămâne mai prejos și la parterul său găsim Cinematograful Palace, ulterior denumit Bulevard Palas. Acesta funcționase până atunci la nr.12, în clădirea Hotelului Mircea de pe același bulevard. Alături de cinematograf, în spații cu vitrine generoase, funcționau bodega Vega, drogheria Naum Toma & Co., librăria „Anticaria”, cofetăria Grigoriu și, pe colțul spre str. Brezoianu, franzelăria Otto Gagel, pe locul pe care se va deschide în 1941 Berăria Gambrinus.

1926

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/ion-barbu-1926.png

Vizitatori celebri

La Palace Hotel locuiește pentru un timp marele poet Ion Barbu, împreună cu soția sa, Gerda Barbilian.

1941

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/beraria-gambrinus-1941.png

Berăria Gambrinus

Se deschide la parterul Palace Hotel celebra Berărie Gambrinus, de către un anume Naumescu, continuând tradiția de peste 40 de ani a renumitei berării a lui Caragiale. Marele dramaturg luase în 1901 în comandită renumita berărie Gambrinus, aflată încă din 1897 în casa Mandy de pe strada Ion Câmpineanu 4, lângă Teatrul Național. Caragiale, cu şorţul alb legat peste mijloc, îşi servea chiar el clienţii, ca să-i poată tachina cu umorul său sarcastic. Musafirii Gambrinus-ului erau gazetarii de la Universul şi Adevărul, plecaţi la vânătoare de ştiri şi cancanuri, actorii de la Naţional sărbătorind vreo premieră, unii scriitori – un mediu numai bun pentru „nenea Iancu“. Chiar și după plecarea lui Caragiale la Berlin în 1905, berăria Gambrinus rămâne locul de întâlnire al oamenilor din lumea teatrală, gazda unor spectacole de jazz, dar şi a celor date de tarafuri lăutăreşti celebre. Clădirea de pe strada Câmpineanu a fost darâmată prin 1940, întrerupând astfel istoria plină de povești a berăriei Gambrinus. Ea va fi reluată în august 1941, odată cu deschiderea luxoasei berării la parterul Palace Hotel, pe locul fostei franzelării Otto Gagel.

1944

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/hotel-cismigiu-1944.png

În timpul bombardamentelor

În timpul bombardamentelor anglo-americane asupra Bucureștiului din aprilie-mai, o bombă cade pe acoperișul Palace Hotel, distrugându-l. Este refăcut ulterior, dar din pacate fără frumoasele cupole specifice stilului arhitectural de la începutul secolului

1948

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/palace-hotel-6-martie.png

Hotel Cișmigiu

Instituirea regimului comunist în România își pune amprenta nefastă și asupra Palace Hotel: acesta este naționalizat și i se schimbă denumirea din „Palace” în „6 Martie”, data instaurarii guvernului dr. Petru Groza (1945), primul guvern comunist al României. Tot „6 Martie” devine și Bulevardul ”Elisabeta”, până în anul 1965, când își schimbă din nou denumirea în „Gh.Gheorghiu-Dej”, iar fostul Palace Hotel devine… Hotel Cișmigiu. Celebrul cinematograf din perioada interbelică, Bulevard Palas, de la parterul Palace Hotel, nu scapă nici el de „botezul” comunist, devenind Cinema „Timpuri Noi”. O excepție fericită o va face Berăria Gambrinus, care își va păstra numele neschimbat (caz rarisim în perioada proletcultistă comunistă) până în 1995, când a fost scoasă din uz împreună cu Hotelul Cișmigiu.

1965

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/hotel-cismigiu-1965.png

Alți oaspeți celebri

Hotelul Cișmigiu și-a primit numele după parcul din apropiere, unde, cu 100 de ani înainte se instalase prima cișmea din București, iar șeful lucrărilor peste cișmelele orașului era numit și „marele cișmegiu”. Până în anul 1985, când va fi închis datorită degradării, hotelul Cișmigiu își trăiește ultimii ani din perioada comunistă. În restaurantul său putea fi ascultat regretatul cântăreț Aurelian Andreescu, iar printre oaspeții hotelului s-au aflat scriitorul I. D. Sarbu, istoricul Alexandru Zub, cântărețul Gil Dobrica…

1980

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/reparatii-ale-hotelului-cismigiu.png

Reparații

Reparațiile neglijente și fondurile insuficiente afectează iremediabil clădirea și apar probleme legate de lipsa electricității sau a apei în camere.

1990

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/hotel-cismigiu-devine-camin-studentesc.png

Cămin studențesc

Hotelul devine căminul studenților de la Academia de Teatru și Film care își trăiesc dragostea și tragediile în condiții mizere.

1995

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/hotel-cismigiu-se-inchide.png

Clădirea e închisă

Cladirea este închisă din cauza condițiilor mizere și a stadiului ridicat de degradare.

1999

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/apare-faimosul-canted-hotel-cismigiu.png

Celebrul cântec “Hotel Cișmigiu”

Se lansează celebrul cântec “Hotel Cișmigiu” având la bază tragedia care a avut loc în casa liftului. Compus de Vama Veche, acesta este un cover inspirat de hit-ul “Hotel California” de Eagles.

2004

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/compania-spaniola-hercesa.jpg

Compania spaniolă HERCESA

Compania spaniolă HERCESA, un renumit dezvolator imobiliar, preia clădirea cu scopul de a reconstrui.

2012

https://www.hotelcismigiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/investitie-adusa-hotelului-de-catre-hercesa.png

Investiția Hercesa

Investitia companiei HERCESA, cu mai mult de 35 de ani experiență în domeniul imobiliar, revitalizează simbolul unui elegant edificiu si,astfel, hotelul cu o istorie de 100 de ani se intoarce la viață, devenind un ansamblu multifuncțional care găzduieste librăria Humanitas și Institutul Cervantes. Nou construită, este singura clădire istorică din București cu parcare subterană.