Anul acesta, la cea de-a 10-a ediție a Gala Radar de Media, care premiază artiștii anului, Hotel Cișmigiu a primit o distincție aparte: Hotelul Artiștilor.
A fost pentru noi un moment special și, totodată, un pretext pentru a rememora prezența câtorva dintre personalitățile culturale și artistice care, de-a lungul timpului, s-au simțit ca acasă la Hotel Cișmigiu.
Hotelul împlinește anul acesta 110 ani de existență și 10 de când a fost reabilitat de către compania Hercesa și adus în forma în care funcționează astăzi. Pe 24 noiembrie vom sărbători această aniversare, deci, iată, încă un motiv în plus să ne uităm spre trecutul său plin de povești, care ne inspiră de fiecare dată!
Hotel Cişmigiu este unul dintre acele hoteluri din București, ce au fost martori ai istoriei orașului. În 1912 își deschide porțile, sub denumirea Palace Hotel, fiind cel mai modern hotel din această parte a Bucureștiului. Cu cele 200 de camere pentru cazare, reprezenta unul dintre cele mai grandioase hoteluri ale orașului, iar dotările și serviciile oferite satisfăceau cele mai exigente așteptări. În saloanele sale se vorbeau toate limbile de circulație din Europa. Până și chelnerii trebuia să vorbească fluent măcar limba franceză, mulți dintre aceștia venind din Franța sau din Italia.
Hotelul scriitorilor în București
În perioada interbelică, Bulevardul Regina Elisabeta - unde este situat hotelul - era un fel de Broadway bucureștean, cu teatre de varieteu și zeci de cinematografe, unde rulau cele mai bune filme ale vremii. Scriitori, artiști, ziariști și oameni de afaceri veneau în aceasta parte a orașului, alegând Hotel Palace drept locul lor preferat de petrecere a timpului liber.
Una dintre personalitățile culturale care au locuit o vreme la Hotel Cişmigiu a fost marele poet Ion Barbu, care a stat o vreme aici, împreună cu soţia sa, Gerda Barbilian. Un alt mare scriitor care a avut rezidența la Hotel Cișmigiu a fost Tudor Vianu.
Tradiția se menține până azi. Hotel Cișmigiu este într-o vecinătate culturală excelentă, cu Librăria Humanitas la parter, o librărie - cafenea gândită ca un spațiu pentru evenimente culturale, lansări de carte și întâlniri cu scriitorii preferați.
De-a lungul timpul, peste 30 de scriitori și artiști invitați în evenimentele Humanitas au avut cazare în București la Hotel Cișmigiu. Dintre oaspeții internaționali, îi menționăm pe filozoful francez Alain Finkielkraut, Robert D. Kaplan, unul dintre cei mai importanţi analişti de politică externă americani şi un specialist de renume în istoria Războiului Rece, scriitorul Alain Legoux, jurnalista și scriitoarea ucrainiana Katja Petrowska și istoricul elvețian Oliver Jens Schmitt. În 2022 i-am găzduit pe Akira Mizubayashi, scriitorul japonez de expresie franceză și pe Francesc Miralles Contijoch, scriitor, eseist și muzician catalan. Dintre oaspeții din România, ne-au vizitat scriitorul și poetul Emil Brumaru, autoarea Maria Chiorean, profesorul de filozofie politică Alin Fumurescu, prozatorul și dramaturgul Cătălin Mihuleac, ca să menționăm doar câțiva.
Artele vizuale în Hotel Cișmigiu București
Pe lângă slova scrisă, artele vizuale au și ele un loc aparte în Hotel Cișmigiu. În fiecare an, găzduim panelurile și sesiunile de lucru ale festivalului FILM+, ce reunește participanți din 5 țări, România, Moldova, Bulgaria, Ucraina și Serbia. Creatorii de filme independente vin la Hotel Cișmigiu pentru a se cunoaște între ei, și pentru a lucra one2one pe proiecte, proiecții, studii de caz și masterclass-uri coordonate de realizatori români și internaționali.
În holul hotelului nostru este amenajat, în mod constant, un spațiu de expoziție unde expun pictori tineri, ale căror lucrări le încurajăm și promovăm.
Muzica, dans, festival
Dansul și muzica fac și ele parte din viața Hotelului Cișmigiu. Una dintre cele mai cunoscute piese ale formației Vama Veche îi poartă numele, amintind de o perioadă nefastă a istoriei sale. Anul acesta, celebrii dansatori de tango, Gustavo Naveira "The Godfather of Tango" și Giselle Annes, ne-au făcut plăcerea să aleagă cazare la hotel în București la Cișmigiu.
Am fost parteneri ai Festivalului de jazz, blues și muzică clasică EuropaFest, ai Zilelor Culturii Japoneze, ai evenimentului cultural și ştiințific “Despre lumea în care trăim” și al multiplelor evenimente culturale și festivaluri de film spaniol, susținute de Institutul Cervantes București, aflat și el în incinta clădirii Cișmigiu.
Iată, pe scurt, câteva nume de personalități și ocazii în care acestea ne-au trecut pragul, făcându-ne bucuria de a se simți ca acasă în acest hotel din centrul Bucureștiului. Susținem artele și artiștii, și continuăm tradiția de 100 de ani începută în 1920, cu un Cișmigiu ce este mai mult decât un hotel în București, devenind spațiu de cazare și parte dintr-un hub cultural local și internațional.