Hotel Cișmigiu, hotel central de 4* din București, a fost votat de către vizitatorii site-ului TripAdvisor ca fiind “Romania’s No1 Heritage Hotel”, loc – martor al întâmplărilor istoriei, el însuși un izvor de legende și un obiectiv turistic ce merită vizitat în timpul următoarei tale vizite în București.

Acest statut ne obligă și ne onorează în a păstra vie și readuce în amintire pe cei care au realizat fapte de importanță istorică sau au lăsat moștenire clădiri de patrimoniu care se păstrează până în ziua de azi. Luna aceasta, pe 10 mai, România a avut o triplă aniversare istorică. Ocazie pe care nu o puteam rata, pentru a-i celebra pe cei care au avut o contribuție majoră în crearea statului modern, regii României.

10 mai în istoria României

Ziua Regelui (sau Ziua Regalității) este data la care principele Carol 1 intra, la 10 mai 1866, în București, unde i-a fost predată cheia orașului pe Podul Mogoșoaiei, de către primarul de atunci al orașului, Dimitrie C. Brătianu. În momentul încoronării sale ca domnitor sub denumirea de Carol I al României, principele va declara:

„Punând piciorul pe acest pământ sacru, am devenit român. (…) Vă aduc o inimă cinstită, intenții curate, o voință fermă de a face binele, un devotament fără margini față de noua mea patrie și acel respect neclintit față de legi pe care le-am luat de la strămoșii mei. (…) Cetățean azi, mâine dacă trebuie soldat, voi împărți cu voi soarta bună sau rea”.

Alte doua zile de 10 mai vor aniversa evenimente la fel de importante pentru istoria românilor. La 10 mai 1877, Senatul României a votat Proclamaţia de Independenţă faţă de Imperiul Otoman, marcând, astfel, un moment crucial în timpul domniei lui Carol I și al istoriei naționale. Victoria în Războiul de Independenţă din perioada 1877-1878 (Războiul ruso-turc) a beneficiat de o contribuţie hotărâtoare din partea trupelor române, comandate chiar de Carol.

Nu în ultimul rand, la 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României, marcând, pentru a treia oară, aceasta zi cu o semnificație deosebita. Se poate spune, de altfel, că 10 mai este una dintre cele mai faste zile din istoria noastră.

Obiective turistice din București: Clădirile patrimoniu din perioada Regelui Carol

Domnia Regelui Carol a pus bazele statului modern roman iar, dintre realizarile din aceasta perioada, construcțiile au avut loc de frunte. Podul Anghel Saligny și primii kilometri de cale ferată s-au construit atunci, la fel și Parcul Carol, clădiri de licee, școli primare, spitale, administrații financiare. Au apărut uzine, a început exploatarea petrolului; România era a doua ţară din lume, după SUA, în industria extractivă a petrolului.

Sunt zeci de monumente și clădiri în București construite în acea perioada care se pastreaza pana azi, dintre care amintim doar: Palatul Patriarhiei, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (astăzi Primăria Municipiului București), Muzeul Țăranului Român, clădirea Muzeului Geologic al României, Palatul Bursei și Camerei de Comerț (azi Biblioteca Națională), Palatul Cercului Militar, Palatul Băncii Naționale a României, clădirea Școlii Naționale de Poduri și Șosele, Ateneul Român, Biserica Domnița Bălașa, Catedrala Mitropolitană din Iași, Catedrala din Constanța, Palatul de Justiție din București, Podul peste Dunăre, clădirea Ministerului Agriculturii, Comerțului și Domeniilor, Palatul Casei de Depuneri și Consemnațiuni București, Portul Constanța, clădirea Școlii Centrale de Fete, etc.

Ce monumente din timpul domniei lui Carol sunt obiective turistice de vizitat în București?

Cele mai accesibile obiective turistice de vizitat în București sunt statuile din fața clădirii Universității. Faceți o plimbare pe jos de la Hotel Cișmigiu, hotel central în București aflat la 5 minute de Piața Universității, și le veți remarca imediat. Prima statuie, cea lui Mihai Viteazul, a fost ridicată în 1874 și a fost amplasată exact peste locul unde se afla altarul mănăstirii Sfântul Sava, construită de Ștefan Cantacuzino. Statuia lui Mihai Viteazu este un simbol care, pe vremea lui Carol, era onorat în toate procesiunile oficiale ce aveau loc, în special cu ocazia Zilei Naționale (10 mai). În 1848 a fost adăugată statuia lui Ion Heliade Rădulescu, iar în 1886 a fost instalată cea a lui Gheorghe Lazar, în dreapta, respectiv in stanga lui Mihai Viteazu.

Continuați plimbarea spre Ateneul Roman, simbol al culturii, atracție turistică majoră și un reper arhitectural în peisajul bucureștean. De altfel, fațada sa, cu porticul neogrec și frontonul ionic a fost, pentru mult timp, emblema orașului. Construcția a început în 1886 și, pentru că fondurile nu erau suficiente, pentru completarea sumei necesare începerii construirii aşezământului, s-a făcut o colectă publică, cu sloganul „Daţi un leu pentru Ateneu”.

De acest edificiu, construit în stil neoclasic, astfel încât să amintească de un templu roman, se leagă numele a numeroase personalități ale culturii române, de la Alexandru Odobescu, unul dintre inițiatorii proiectului, la George Enescu, care a organizat o strângere de fonduri și a donat pentru orga din sala de concerte. Se pot spune multe despre stilul arhitectural, fresca interioară care marchează, prin tablouri gigant, 25 de momente cheie ale istoriei României sau despre acustica extraordinară a sălii principale. De peste 50 de ani, Ateneul Român este sediul Filarmonicii „George Enescu”, iar din 1958 „Cartierul general” al Festivalurilor Internaționale „George Enescu”.

Palace Hotel, unul dintre cele mai grandioase hoteluri în București

Nu putem să nu menționăm, în această listă,, Hotel Cișmigiu. Deși nu este o clădire a unei instituții publice, ci a unui hotel în București, ea aduce în prezent, prin prezervarea intactă a fațadei, atmosfera acelor vremuri. Palace Hotel, cum s-a numit la deschidere, a fost proiectat de arhitectul Nicolae Pissiota. Deschis în 1913, era, la momentul lansării, cel mai modern hotel din centrul Bucureștiului. Avea 200 de camere cu baie proprie, săli de lectură și de corespondență, bar, sala de biliard, restaurant cu galerie superioară iar dotările și serviciile oferite satisfăceau cele mai exigente așteptări.

Dacă vreți să vizitați acest hotel central în București, să vedeți cum a fost prezervat până în ziua de azi, ce s-a schimbat și ce a rămas intact, ca acum 130 de ani, nimic mai simplu! Rezervați cazare în camerele sale, mari cât niște apartamente, cu vedere la bulevard și toate dotările de 4 stele, necesare calatorului modern.

Faceți o incursiune în istorie și descoperiți unul dintre cele mai cool hoteluri din București, care reușește să rămână tânăr, de peste 100 de ani! Pentru cele mai bune tarife, faceți rezervare direct pe site. Vă așteptăm!

ARTICOLE HOTEL CIȘMIGIU Alte recomandări

Alte articole Cișmigiu.

săli evenimente

Kick off meetings de început de an la Hotel Cișmigiu

La început de an, când echipele de management se întâlnesc pentru a planifica obiectivele strategice și a se alinia la o direcție comună, organizarea unui meeting de tip “kick off” este foarte importantă. Aici se creează un mediu pozitiv și motivant, în care toți participanții ajung să fie pe aceeași lungime de undă și își […]

AFLĂ MAI MULTE
sustenabilitate

Despre sustenabilitate în turism

Într-o lume în care turiștii sunt din ce în ce mai conștienți de ecologie, este vital ca hotelurile să adopte practici sustenabile pentru a contribui la conservarea resurselor naturale. La Hotel Cișmigiu, „sustenabilitate” nu este doar un cuvânt la modă, ci face parte din filosofia noastră de business, prin care încercăm să facem din călătoria ta […]

AFLĂ MAI MULTE