Pentru cei care au o pasiune pentru arhitectură, dar și pentru turiștii ce vor să descopere obiective turistice unice de vizitat în București, capitala României este o comoară ce ascunde bijuterii arhitecturale de o frumusețe rară.
De la mănăstiri și biserici construite în fermecătorul stil brâncovenesc, palate Art Nouveau sau neo gotice construite în perioada interbelică până la vile maiestuoase în stil neoromânesc, orașul este un amestec eclectic de stiluri arhitecturale, ce păstrează farmecul acestor clădiri istorice și le pune pe lista de atracții turistice de neratat la următoarea vizită în București.
Urmând o ordine cronologică a stilurilor arhitecturale, primele recomandări de clădiri de vizitat sunt cele construite în stil brâncovenesc. Apărut în secolul XVII, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, odată cu deschiderea către influențele occidentale arhitecturale ale stilului baroc, stilul brâncovenesc are ca elemente reprezentative scările exterioare, foișoarele, boltele semisferice, coloane și balustrade care structurează spațiile libere ale teraselor și pridvoarelor.
Obiective turistice în București: Biserica Crețulescu
A fost ridicată în anul 1720-1722 de către logofatul Iordache Crețulescu și soția sa Safta, una din fiicele domnitorului Constantin Brâncoveanu și este considerată una dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură ale orașului de la sfârșitul perioadei brâncovenești. Biserica se găsește într-unul dintre colțurile Pieței Revoluției, pe Calea Victoriei la Nr 47, lângă Muzeul de Artă al României.
Palatul Mogoșoaia
Aflat la 15 km de București, Palatul Mogoșoaia este o locație ce trebuie vizitată, fiind unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din apropierea Bucureștiului. Construită chiar de domnitorul Constantin Brâncoveanu și aflată în posesia familiei sale timp de peste 100 de ani, clădirea a suferit repetate distrugeri în urma numeroaselor conflicte – războiul ruso-turc, revoluția de la 1821 sau bombardamentele germane din Primul Război Mondial.
Trecut în proprietatea familiei Bibescu, cunoaște o perioadă de glorie după ce a fost renovat de către Martha Bibescu și a devenit locul de întâlnire a unora dintre cele mai ilustre personalități ale lumii interbelice, precum Charles de Gaulle, Marcel Proust, Nicolae Iorga, Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, Regele Carol I al României, Regina Maria a României, Regele Ferdinand I al României sau Winston Churchill. Muzeul de Arta Brâncovenească din palat expune piese de argintărie, sculptură, țesături vechi și broderii în fir de aur și argint, tipărituri rare cu miniaturi originale foarte valoroase din perioada respectivă.
Stilul neo-gotic a fost un curent artistic preeminent în Europa Occidentală a secolului al 19 lea caracterizat prin reinterpretarea elementelor stilului gotic în construcții moderne, prin folosirea elementelor decorative și de construcție, a ferestrelor înalte și înguste, acoperișurilor ascuțite, a arcadelor de piatră. În București, vei descoperi câteva bijuterii arhitecturale ale stilului neo-gotic, dintre care cele mai cunoscute sunt Palatul Universitarilor, restaurantul Caru’ cu Bere și Palatul Suțu.
Obiective turistice în București: Caru’ cu Bere
Clădită în 1899 de către sibianul Mircea Nicolae care venise în București să facă afaceri cu bere, clădirea impresionantă de pe Strada Stavropoleos 5 a fost locul de întâlnire pentru personalități ale vremii ca George Coșbuc, Octavian Goga sau Barbu Delavrancea dar și pentru studenți, care primeau o masă gratuită pe zi. Construită în stil neo-gotic de către arhitecții Zigfrid Z. Kofczinski și Al. Pesch, clădirea are bolţi interioare cu profile moderne din oţel, balcoane interioare şi balustrade iar interiorul este decorat cu pictură murală și vitralii, lambriuri decorative, candelabre, mobilier de stil gotic. Caru’ cu Bere este o atracție turistică foarte populară în Centrul Vechi, de aceea îți recomandăm să îți faci rezervare, pentru a evita așteptarea.
Obiective turistice în București: Palatul Șuțu
Din 1959, cu ocazia sărbătoririi a o sută de ani de la Unirea Principatelor, Palatul Suțu devine sediul Muzeului Municipiului Bucureşti, după ce a fost, ani la rândul, sediul mai multor instituții administrative, inclusiv al Primăriei Bucureștiului (1928) și locul unde s-au negociat tratate de pace din vremea Primului Război Mondial. Construită în stil neogotic de către arhitecţi vienezi, a fost reședința aristocratică a boierului Costache Șuțu începând din 1834. O puteți admira oricând, odată cu cele peste 400.000 de exponate ce documentează istoria capitalei. Pentru mai multe informaţii cu privire la programul muzeului accesați www.muzeulbucurestiului.ro.
Stilul eclectic, ce descrie combinația de elemente într-o singură lucrare din diverse stiluri istorice, a avut numeroși arhitecți în Bucurestiul începutului de secol 19, care au realizat unele dintre cele mai frumoase construcții și apreciate atracții turistice din București, printre care: Palatul Băncii Naționale, Ateneul Român, Casa de Economii și Consemnațiuni (Palatul CEC), Palatul Cantacuzino (Muzeul George Enescu), Hotel Cișmigiu, Palatul Cesianu-Racovita (sediul Artmark), Palatul Kretzulescu.
Obiective turistice în București: Palatul CEC
Deși nu este deschis publicului pentru vizitare în mod curent, din când în cand se organizează tururi de vizitare a acestei clădiri impresionante, pe care vă recomandăm să nu le ratați. Este una dintre puținele clădiri din București care nu au fost niciodată reabilitate, nefiind afectată nici de bombardamentele celor două războaie mondiale, nici de cutremurul din 1977. A fost construită de către arhitectul Paul Gottereau în stil eclectic cu influențe renascentiste, specific arhitecturii franceze de la sfârșitul secolului 19 și a fost deschisă in 1900. Cupolele clădirii – una centrală, din sticlă și metal și altele patru în colțurile edificiului – sunt elementele arhitecturale cele mai ușor de recunoscut. Ele au, pe lângă un rol estetic, și unul funcțional, întrucât creează o acustică specială a spațiului, în care sunetul se propagă pe înălțime, nu orizontal, astfel încât conversațiile din acest spațiu în care erau amplasate ghișeele băncii să nu fie auzite de alte persoane.
Hotel Cișmigiu
La cativa pași de aceste obiective turistice de vizitat în capitală se află Hotel Cișmigiu, un hotel simbol pentru București, devenit celebru prin istoria sa de peste 100 de ani, înfățișarea monumentală și prin viața boemă pe care a găzduit-o. Construit în stil eclectic cu elemente neoclasice, Art Nouveau și ale academismului francez, Hotel Cișmigiu este un studiu de caz ca proiect de restaurare a clădirii, prin procesul de fasadizare. Acum clădirea adăpostește spațiul de cazare cu camere de 4 stele pentru Hotel Cișmigiu, Berăria Gambrinus și Institutul Cultural Cervantes. Prin poarta masivă de fier forjat se intră în lobby-ul hotelului, care păstrează geometria și decorațiunile spațiului inițial. Te invităm să descoperi Hotel Cișmigiu, un punct de atracție de vizitat în capitală și unul dintre cele mai apreciate hoteluri de 4 stele din București.
Palatul Vechi al Băncii Naționale
Descris de arhitectul Ion Mincu drept “cea mai frumoasă clădire din București”, Palatul Băncii Naționale a României de pe Strada Lipscani a fost proiectat în stil eclectic cu influențe neoclasice și a fost deschis în 1890. Acum este sediul Muzeului Băncii Naționale a României și are dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România acoperind o perioadă de peste două milenii și jumătate. Poate fi vizitat în tururi organizate, completand formularele de aici.
Palatul Cantacuzino (Muzeul George Enescu)
Construit în conformitate cu planurile arhitectului Ion D Berindey în stil eclectic cu influențe baroce franceze, palatul a aparținut politicianului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost prim ministru al României. Intrarea maiestuoasă cu o imensă copertina în stil Art Nouveau a Muzeului George Enescu, picturi murale, sculpturi și decorațiuni interioare somptuoase fac din acest spațiu un loc unic de vizitat în București. Expoziția muzeului conține fotografii, manuscrise, instrumente muzicale și obiecte care au aparținut marelui muzician.
Ultimul, dar nu cel din urmă, de pe lista noastră este stilul neoromânesc. Apărut la sfârșitul secolului 19 și având drept promotor pe cunoscutul arhitect Ion Mincu, acest stil autohton este creat printr-un melanj între elemente ale arhitecturii franceze, Art Nouveau și cel brâncovenesc, de inspirație bizantină. Câteva dintre cele mai frumoase clădiri din București construite în stil neoromânesc includ Casa doctorului Atanasie (astăzi fundația Lowendal), Muzeul de Artă Populară Dr.N.Minovici, Casa Doina (Bufetul de la Șosea), Casa Vernescu.
Obiective turistice în București: Muzeul de Artă Populară Dr. N. Minovici
Unul dintre monumentele arhitecturale remarcabile pentru stilul neoromânesc, casa doctorului Minovici, a fost construită de arhitectul Cristofi Cerchez în 1905. “Vila cu clopoţei”, cum mai este cunoscută clădirea, a fost construită după modelul unui conac din Oltenia și este decorată cu elemente de inspiratie folclorică, la iniţiativa medicului Nicolae Minovici. Descoperă un stil arhitectonic unic dar și o colecție unica de costume, obiecte de ceramică, mobilier tradiţional, icoane pe sticlă şi pe lemn într-o vizită pe Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1.
Restaurantul “Casa Doina”
Creat pentru a fi Pavilionul României la expoziția din 1889 de la Paris, “Bufetul de la Șosea” cum era cunoscut înainte de a se numi “Casa Doina” este încă un monument remarcabil al arhitecturii neoromânești. Conceput de arhitecți discipoli ai lui Ion Mincu, inițiatorul acestui stil arhitectural, casa este acum un restaurant cu specific românesc, aflat pe Soseaua Kisseleff Nr 4.
Vrei sa vizitezi aceste obiective turistice din București? Rezervă o cameră la Hotel Cișmigiu, aflat la o mica distanța de mers de acestea. În iulie – august beneficiezi de tarife speciale de cazare și de opțiunea de plată cu tichete de cazare.