Când spui atracții turistice din București, gândul te poartă în primul rând către locurile sale inedite, surprinzătoare, cum sunt clădirile - bijuterii arhitecturale ale orașului, cu o varietate extraordinară de stiluri.
De la brâncovenesc la Art Nouveau, de la baroc la neoromânesc, în București ai privilegiul de a fi martorul unui fermecător eclectism, la o simplă plimbare pe străzile orașului. Hotel Cișmigiu a fost votat de utilizatorii TripAdvisor ca fiind “Romania’s No 1 Heritage Hotel”, un loc istoric, parte din patrimoniul cultural al capitalei. Fiind renovat în totalitate, el răspunde, în același timp, celor mai exigente cerințe de cazare în București la hotel de 4 stele.
Hotel Cișmigiu, el însuși o atracție turistică a orașului, își propune să pună în valoare și să promoveze locurile istorice valoroase, prin poveștile lor mai puțin cunoscute, dar pline de farmec. Pentru că este primăvară și pentru că, mai ales în contextul actual, abia așteptăm să ieșim la plimbare într-un loc verde și înflorit, am ales Parcul Cișmigiu ca prima atracție turistică a orașului București despre care vrem să vă povestim câte ceva.
Povestea mai puțin știută a Parcului Cișmigiu
Aflat la 3 minute distanță de hotel, gata să te întâmpine cu aleile sale primăvăratice, Parcul Cișmigiu este cea mai veche grădină a orașului. Anul acesta împlinește 167 de ani, fiind inaugurată în 1854. Numele său vine de la meseria celui care avea grijă de ceea ce se înțelegea pe atunci a fi aprovizionarea cu apă a orașului - “marele cișmigiu” - respectiv, de cele două cișmele de apă construite aici în 1780, la ordinul lui Alexandru Ipsilanti, domnul Ţării Româneşti. Doi peisagiști străini - vienezul Wilhelm Mayer, fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena și grădinarul Franz Harer - sunt cei care au transformat balta ce s-a format lângă cișmea într-o grădină superbă, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu. Parcul inaugurat în 1854 avea peste 30.000 de arbori și arbusti aduși din Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Brașov și Viena, iar în 1882 a fost iluminat electric.
În iarna anului 1880, heleșteul din mijlocul parcului a înghețat și a fost transformat pentru prima dată în patinoar, unde aveau acces doar cei bogați, care plăteau abonament pentru un întreg sezon si unde tinerii organizau concursuri de viteză și de fond. Vara se organizau în Grădina Cișmigiu serbări populare, concursuri sportive, alergări în jurul lacului, plimbări cu bărcile pe lac ori întreceri de înot, precum și primul meci de box din istoria României, potrivit lui Alexandru Lancuzov, istoric și autor al volumului “Grădinile Bucureștiului". Tot în Grădina Cişmigiu, în 1912, este organizat primul concurs de frumuseţe din România.
Atracții turistice în București: Evenimente in parc
Nu de puține ori se organizau în parc acțiuni caritabile, cu scopul de a-i ajuta pe cei care suferiseră de pe urma incendiilor și a inundațiilor din Bucureștiul acelor vremuri. Pentru spectacolele în aer liber veneau acrobați și actori ambulanți români și străini, iar la târguri doamnele din înalta societate se costumau în țărănci și florărese. Un cod strict de conduită se aplica celor care vizitau parcul, care nu aveau voie să vorbească tare, urât sau să facă mizerie, iar orice activitate comercială era interzisă.
Închipuiți-vă o după-amiază de sâmbătă, într-o primăvara a începutului de secol, când domni cu joben și doamne cu rochii infoiate și umbreluțe de soare se plimbă, la brat, pe aleile parcului. Cumpără un ziar de la chioșcul de la intrarea din parc și apoi se îndreaptă să ia masa la Monte Carlo, superbul restaurant din mijlocul parcului. Atât chioșcul de ziare, cât și restaurantul au rămas în Parcul Cișmigiu, până în zilele noastre. În timp ce chioșcul este chiar cel original, vechi de peste 160 de ani, restaurantul Monte Carlo - construit după planurile arhitectului Ion Mincu - a fost bombardat la război și reconstruit după aceea.
Atracțiile turistice ale Parcului Cișmigiu
Fă o plimbare de primăvară în acest parc special amenajat ca o grădina englezească, și descoperă câteva dintre atracțiile sale, “ascunse” pe aleile celor 16 hectare de vegetație variată.
“Rondul Scriitorilor” (Rondul Roman)
Dat în folosință în plin război, în 1943, în prezența primarului și a Ministrului Cultelor de atunci, rondul expune busturile a 15 scriitori români (Eminescu, Odobescu, Maiorescu, Caragiale, Coșbuc, Iosif, Creangă, Vlahuta, Zamfirescu, Hasdeu, Bălcescu si Alecsandri), create de sculptori cunoscuți precum Ion Jalea, Cornel Medrea sau Constantin Baraschi.
“La Cetate”
În Grădina Cișmigiu există ruinele unei mănăstiri construite în 1756, din incinta căreia pornea un tunel secret care lega Palatul Crețulescu de malul Dâmboviței. Istorie, mister și locurile mai puțin știute ale Bucureștiului.
“Izvorul Sissi Stefanidi” și “Izvorul lui Eminescu”
Sissi Stefanidi a fost o tânără care a murit la 21 de ani iar statuia, ridicată la cererea familiei, o reprezintă pe mama sa, care toarnă apă dintr-un ulcior, cu inscripția "Închinat scumpei mele copile". Izvorul lui Eminescu îi poartă numele pentru că legenda spune că poetul, care lucra în apropiere, venea în zilele călduroase de vară să bea apă de aici.
Parcul Cismigiu, mereu tanar
Ca să vă faceți o idee despre cât de vechi este Parcul Cișmigiu și cât de valoroasă este prezența sa în ziua de azi în patrimoniul cultural al României, închipuiți-vă că aleile și lacul din mijloc erau locul de relaxare al tinerilor de acum 150 de ani. Cam pe cînd se terminau domniile fanariote. Că s-a deschis la șase ani după revoluția pașoptistă și că “a prins” Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza, la 5 ani de la deschidere. Că în 1880, când tinerii se întreceau pe gheața patinoarului, țara ieșise din Razboiul de Independență împotriva Imperiului Otoman.
Poate că, aducându-ne aminte de toate aceste lucruri, vom aprecia altfel unul dintre cele mai valoroase obiective turistice din București, locul care a ajuns sa facă parte din cotidianul obișnuit al bucureșteanului, Parcul Cișmigiu. Iar dacă treci prin capitală, nu rata o vizita în această grădină deosebită. Pentru cazare premium de 4 stele în sectorul 1, în centrul Bucureștiului, chiar lângă parc, te așteptăm la hotelul care îi poarta numele, Hotel Cișmigiu.